ADOPTA UN MONUMET

 

Prof. Mercè Franco. Ciències Socials
Ricard Lucena. Tecnologia

ⒶⒹⓄⓅⓉⒶ ⓊⓃ ⓂⓄⓃⓊⓂⒺⓃⓉ

 
EL CASTELL

L'any 1179 hi ha esmentada una primera torre o fortificació. També es documenta que dins del terme del castell de Cervelló, des d'abans del 1257, hi havia una casa forta que des de feia molts anys pertany a Bernat de Clariana, feudatari dels Cervelló. El 1315 els Clariana vengueren la quadra de Pallejà als Alomar i el 1392, per via de matrimoni, la possessió passà als Torrelles, que serien senyors de Pallejà durant més de tres-cents anys.  

Ramon Martí Joan de Torrelles i Fiveller de Palau van construir l'actual castell de Pallejà, d'estil renaixentista l'any 1590. En el castell va ser-hi el matrimoni d'Elenor filla de Ramon de Torrelles.
A la segona meitat del segle XVIII, en temps de Carles III, quan va ser construïda la nova carretera general, el castell fou convertit en hostal. Al 1809, durant la ''Guerra del Francès'', fou caserna del general Josep Manso i Solà i del seu batalló de caçadors de Catalunya. Posteriorment el castell fou ocupat pels dos exèrcits. Finalment, però, les tropes del general Suchet van ocupar novament el castell i el poble de Pallejà.

Del 1957 a 1972 es va convertir en parròquia catequètica centre. També si realitza actes de caràcter cultural.

Des de 1978 fins 1995, es van utilitzar les diferents estances de la planta com a Museu, teatre, Biblioteca, cinema, exposicions, etc..


ESTIL ARQUITECTÒNIC

L'estil arquitectònic del castell és un edifici gòtic de transició del renaixement civil. L'entrada de Castell de Pallejà és àmplia, amb un arc que cobreix el vestíbul i l'escala al fons. És un edifici prácticament quadrat de planta baixa i tres pisos.El superir amb garites de l'epoca posterior, feta amb pedra i fang amb superfície estuc simulant el manipulat; les cantonades són blocs quadrats.El portal és de punt rodó, llindes i brilla en alt el noble l'Escut de Torrelles. L'interior són pintures del segle XVII, amb ornamentació vegetal. 

Com es mostra en fotografies antigues, el castell havia adjuntat diversos edificis que van ser enderrocat els anys 60 del segle XX. Durant els anys 90 del segle XX va ser restaurat i recuperat per a ús de la població.


REPORTATGE FOTOGRÀFIC
CASTELL AMB SKETCHUP

Aquest es el Castell de Pallejà fet amb el programa SketchUp.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada